Iubesc să iubesc...

A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi ! ( Octavian Paler )
A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi! (Octavian Paler)

luni, 7 iunie 2010

Rămăşagul de la Lacul Dracului

Rămăşagul de la Lacul Dracului

Râul Nera alcătuieşte, de-a lungul a 18 kilometri, unul dintre cele mai sălbatice şi frumoase locuri din ţară, cu peste 400 de peşteri, avene şi cascade.
Parcul National Cheile Nerei - Beusnita ocupa zona sudica a Muntilor Aninei si partea nordica a Muntilor Locvei.
Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversităţii, a florei şi faunei, a peisajului, a tradiţiilor locale, încurajarea turismului, educaţie ecologică şi conştientizare publică.

Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa se bucură de o extraordinară bogăţie floristică, un peisaj de o diversitate şi unicitate aparte, precum şi de starea de sălbăticie păstrată datorită accesului dificil în zonă.

Cuprinde o zona carstică pe cursul mijlociu al râului Nera care constituie şi coloana vertebrală a Parcului.

ATRACŢII: Cheile săpate de râul Nera şi afluenţii săi, lacurile carstice (Ochiul Bei şi Lacul Dracului) - Cascade (Beuşniţa, Bigăr, Şuşara) - Peşteri şi avene - Vegetaţia bogată şi variată


LEGENDĂ

Rămăşagul de la Lacul Dracului

Lacul Dracului: 9,3 metri adâncime şi 20 de metri diametru. E cel mai mare lac carstic din ţară. Legenda spune că, odată, dracul a pus rămăşag cu un moşneag care păştea caprele că poate frige un cap de ţap fără ca acesta să rânjească. Jarul puternic a făcut însă ca buzele ţapului să se ridice, lăsând să se vadă doar dinţii rânjiţi. De ciudă, dracul s-a aruncat în lac şi s-a înecat. Localnicii spun că lacul nu are fund, iar culoarea albastruverzuie este dată de trupul diavolului care se luptă în adâncuri. În realitate, ochiul de apă s-a format după ce aluviunile Nerei au închis intrarea unei peşteri, după care bolta acesteia s-a prăbuşit. Lacul este alimentat tot de apa Nerei, prin fisuri carstice.

Cheile Nerei au şi o importanţă turistică deosebită. Ele ne o adevărata lecţie de carstologie, întâlnind pe parcursul lor numeroase fenomene carstice. De la cele mai simple – lapiezuri, până la dolie, izbucuri, ponoare, cascade, poduri naturale şi terminând cu cele mai spectaculoase: avene, peşteri, lacuri carstice. Numai Bazinul Beiului exista peste 26 de pesteri şi avene. În cel al Nerei, numărul acestora se ridică la 56, cu menţiunea imediată ca acestea trebuie protejate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu