Iubesc să iubesc...

A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi ! ( Octavian Paler )
A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi! (Octavian Paler)

vineri, 5 noiembrie 2010

Flori de mină - Banatul Montan


Flori de mină - Banatul Montan

Constantin Gruescu s-a născut în 1924 la Dognecea şi este tehnician minier pensionar. Pasionat şi autodidact în ceea ce priveşte mineralogia estetică, el a pus bazele unui muzeu particular încă din anul 1954, realizat în propria sa locuinţă din Ocna de Fier. Descoperirea lui din 1972, o nouă formă de creştere a cuarţului, i-a adus recunoaşterea internaţională. Aceasta este de fapt o nouă formă de maclare a cuarţului, cea coaxială cu concreşteri radiale, cu dublă şi triplă maclare. Macla Gruescu are, practic, trei forme de reprezentare: simplă, în formă de papion, dublă, în forma crucii Sfântului Andrei, şi triplă, în formă de cruce. Colecţionarul spune că, pe plan intern, descoperirea nu i-a adus vreo recunoaştere importantă din partea autorităţilor româneşti, iar el nu doreşte acest lucru într-un mod deosebit, mai curând ar dori promovarea Banatului pe plan internaţional.


Ce-şi mai doreşte omul Constantin Gruescu după o viaţă de periplu prin lume şi după nenumărate titluri şi distincţii care i s-au conferit în toţi aceşti an? „Înfiinţarea unei case europene pentru acest tezaur“, adică, un muzeu cu dimensiuni mai mari decât cel pe care îl are acum amenajat în propria-i casă, dorinţă pe care mineralogul speră că o va putea materializa până nu va închide ochii.


http://www.youtube.com/watch?v=_eCFtz6JBoU&feature=related

Constantin Gruescu este membru al Societăţii Române de Ştiinţe Naturale, membru al Asociaţiei Internaţionale de Mineralogie din Basel (Elveţia), iar în timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu a fost decorat cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios“- Clasa a III-a. *


„Casa Binelui“, pe internet

Constantin Gruescu

Muzeul de mineralogie estetică a fierului – Ocna de Fier, judeţul Caraş-Severin


Praselm - cuarţ verde
http://www.constantingruescu.ro/

De citit si urmatoarele informatii :

Alte site-uri de profil:

Muzeul de mineralogie estetică a fierului se află în în casa particulară a lui Constantin Gruescu, supranumită „Casa Binelui“, localitatea Ocna de Fier, str. Vale nr. 113, judeţul Caraş Severin.

Pentru vizitarea muzeului, este indicat să vă programaţi la tel. 0255-527822 (Constantin Gruescu).

Acces: cea mai convenabilă rută este pe şoseaua Bocşa-Ocna de Fier.

2 comentarii:

  1. salut.am o macla in cruce are 7x7 mm este cu patru varfuri perfecte,complet terminate la 90 grade

    RăspundețiȘtergere
  2. salut.am o macla in cruce are 7x7 mm este cu patru varfuri perfecte,complet terminate la 90 grade

    RăspundețiȘtergere